Zoekpictogram

In de Europese veehouderij leven jaarlijks honderden miljoenen dieren in kooien. Ze zitten ofwel hun hele leven, ofwel een groot deel van hun leven achter tralies. Ook in Nederland. Het dierenleed is schrijnend. Daarom voeren wij campagne voor een einde aan het gebruik van kooien in de veehouderij.

Dieren in kooien

Europees burgerinitiatief

Samen met meer dan 170 organisaties uit heel Europa zijn wij in 2019 het Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien - End the Cage Age’ gestart. In een jaar tijd tekenden 1,4 miljoen Europeanen, waaronder ruim 150.000 Nederlanders, het burgerinitiatief voor een beter dierenleven. Ruim 170 organisaties1 uit heel Europa hielpen mee: de grootste campagne voor dierenwelzijn ooit!

Op 30 juni 2021 kwam de Europese Commissie met haar reactie op ons burgerinitiatief: ze beloofde voor het eind van 2023 met wetgeving te komen om een einde te maken aan alle kooien in de veehouderij. Een historische uitspraak die een beter leven zou betekenen voor de ruim 300 miljoen kippen, konijnen, moedervarkens, kalfjes, kwartels, eenden en ganzen die nu achter tralies zitten. Echter blijft het beloofde wetsvoorstel uit en overweegt het burgercomité – de 7 burgers die officieel het burgerinitiatief startten – juridische stappen.

Al eerder sprak een overweldigende meerderheid van het Europees Parlement zich uit voor een einde aan de kooien. Ook vooraanstaande wetenschappers en grote voedingsbedrijven steunen de oproep. Natuurlijk gaat ons werk op volle kracht door om ervoor te zorgen dat er een einde komt aan het gebruik van kooien in de veehouderij.

 

Viering van het succesvolle burgerinitiatief in Brussel, bijeenkomst van mensen op de voorgrond, kunstwerk van het springende varken en de gebouwen van de Europese Unie op de achtergrond.
Viering van het succesvolle burgerinitiatief in het hart van de Europese politiek in Brussel.
ECI End The Cage Age Dutch Railway Posters May 2019 Photo CIWF 06
Dankzij de steun van onze donateurs hingen onze actieposters op treinstations door heel Nederland.
Pamela Anderson
Pamela Anderson steunt onze campagne en laat zich opsluiten in een kooi.

1 Initiatiefnemer van het Europees burgerinitiatief Stop de kooien/End the Cage Age is Compassion in World Farming. In Nederland wordt het burgerinitiatief ondersteund door Bont voor Dieren, CAS International, Dier&Recht, Dierenbescherming, Eyes on Animals, foodwatch Nederland, Partij voor de Dieren, Varkens in Nood, VIERVOETERS, Wakker Dier en World Animal Protection.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).