Zoekpictogram

Zijn legbatterijen verboden?

Kale Legbatterij 340X227
Kale legbatterij

Alleen de allerergste kippenkooien zijn vanaf 1 januari 2012 in Europa verboden. We noemen ze ook wel ‘kale’ of ‘traditionele’ legbatterijen. In deze kooi is per kip maar 550 cm2 (minder dan één A4-papier) beschikbaar en er is niets dat natuurlijk gedrag mogelijk kan maken: geen zitstok, geen legnest, geen stofbad.

Waarom zijn kale legbatterijen verboden?

Compassion in World Farming en andere dierenbeschermers, hebben jarenlang actie gevoerd om de Europese Unie ervan te overtuigen dat legbatterijen wreed zijn en daarom verboden moeten worden. In 1999 besloot de Europese Unie om de kale legbatterij te verbieden. Dat verbod is op 1 januari 2012 ingegaan.

Zijn legbatterijen nu helemaal verdwenen?

Buiten Europa, zoals in de Verenigde Staten en Azië zijn kale legbatterijen nog in gebruik. Hierin leven nog zo'n 4 miljard kippen. In Europa zitten de meeste kippen in ‘verrijkte kooien’; dit is de minimumnorm voor het houden van legkippen.

Hoe zit het in Nederland?

In Nederland leven nog ruim 6 miljoen kippen in kooien; zij zitten in verrijkte kooien en koloniekooien. Vanaf 2012 mag alleen nog maar de koloniekooi gebruikt worden. Deze iets grotere kooien waren de minimumnorm in Duitsland, waar ze 'Kleingruppenhaltung' heten. Omdat Nederland veel eieren exporteert naar Duitsland heeft ons land destijds deze norm overgenomen. Duitsland heeft echter besloten vanwege het grote dierenleed alle kippenkooien, dus ook de koloniekooi, per 2025 te verbieden. 

Hoe worden kippen gehouden?

Kijk hier voor een overzicht van de verschillende huisvestingssystemen voor legkippen.

Zijn kooi-eieren nog te koop in Nederland?

De Nederlandse supermarkten hebben besloten geen losse kooi-eieren meer te verkopen, maar buiten de supermarkt zijn ze nog wel te vinden. Als je geen toegang hebt tot de verpakking van het ei, kun je kijken naar de code die op het ei staat. Het eerste cijfer op het ei geeft het houderijsysteem aan:

0 = Biologische houderij
1 = Vrije uitloop-ei
2 = Scharrel, Kipster en Rondeel
3 = Legbatterij-ei 

Welke eieren kan ik het beste kopen?

Als je diervriendelijkere eieren wilt kopen, kun je het beste biologische, Rondeel of Kipster eieren kopen. Biologische eieren herken je aan het EKO-keurmerk en het Europees Biologisch keurmerk. Wil je meer weten over hoe je diervriendelijkere producten kan herkennen? Kijk dan bij ‘Wat eet jij?’

EKO-keurmerk en Europees Biologisch keurmerk

Hoe weet ik waar de eieren in verwerkte ei-producten vandaan komen?

Hoe de consument geïnformeerd wordt hangt er maar van af wat de fabrikant op de verpakking kwijt wil. Sommige mayonaise-fabrikanten vermelden op het etiket dat het product gemaakt is met scharreleieren. Andere beperken zich tot een vermelding in het ingrediëntenoverzicht. Als op de verpakking of in de ingrediëntenlijst niet staat welke eieren gebruikt zijn, kun je er het beste van uitgaan dat het om kooi-eieren gaat.

Wat doet Compassion in World Farming nog meer voor de legkippen?

In Nederland voeren we campagne voor een verbod op alle kippenkooien. Bovendien reiken we internationale Awards uit aan grote voederingsbedrijven die concrete stappen zetten voor méér dierenwelzijn. Lees meer over de Good Egg Award. Lees meer over de Good Egg Award.

Wil je meer weten over de legkip, kijk dan hier.

Kippen scharrelen een groot deel van de dag op zoek naar voedsel
Kippen scharrelen een groot deel van de dag op zoek naar voedsel

 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).