Legkippen

Miljoenen legkippen leven hun hele leven in de legbatterij: één van de wreedste praktijken van de vee-industrie. De legbatterij bestaat uit kooien waarin de kippen zich nauwelijks natuurlijk kunnen gedragen. Ze kunnen er bijvoorbeeld niet eens hun vleugels strekken en er zijn nog veel meer welzijnsproblemen.

Kale Legbatterij 340X227

Kale legbatterij: nu verboden in Europa

Dankzij campagnes van Compassion in World Farming (eind jaren '90) zijn de ergste legbatterijen sinds 1 januari 2012 verboden in alle 27 landen van de Europese Unie. We noemen deze kooien, die nu illegaal zijn in Europa, ‘kale’ of ‘traditionele’ legbatterijen. Wel zijn andere legbatterij systemen, zoals de ‘verrijkte kooi’ en ‘koloniehuisvesting’ toegestaan. Deze kooien zijn iets ruimer en bieden de dieren enige mogelijkheden tot natuurlijk gedrag.

Snel na het besluit om kale legbatterijen te verbieden (1999) begonnen boeren over te schakelen op diervriendelijkere systemen, zoals scharrelstallen. Maar toch houdt nog niet iedereen zich aan het verbod. Compassion in World Farming blijft daarom actie voeren voor de volledige naleving van het verbod op de kale legbatterij, overal in de Europese Unie. Na een overgangstermijn van meer dan 12 jaar is het onaanvaardbaar dat kippen nog langer in deze wrede kooien moeten blijven leven. En natuurlijk blijven we actie voeren tegen álle kippenkooien!

Onze acties tegen de legbatterij

Sinds haar oprichting voert Compassion in World Farming actie tegen de legbatterij. Een overzicht van onze acties en campagnes.Deel deze pagina

Doe mee tegen de vee-industrie en ontvang als eerste onze acties voor de dieren!