Zoekpictogram

In 1998 en 1999 zette Compassion in World Farming in Nederland en in andere Europese landen alles op alles om een Europees verbod op de legbatterij te bereiken. Want regels voor het houden van landbouwdieren, zoals kippen, zijn van kracht in alle landen van de Europese Unie. Op deze pagina een verslag van de acties tegen de legbatterij in Nederland.

15000 Handtekeningen Tegen De Legbatterij 340X227

Via brieven en in persoonlijke gesprekken wezen we ambtenaren, (Euro)parlementariërs en ministers op het dierenleed dat veroorzaakt wordt door de legbatterij en op de unieke kans dit wrede 'huisvestingsysteem' eindelijk te verbieden.

De campagne tegen de legbatterij ging in Nederland van start op 21 april 1998 voor het Ministerie van Landbouw in Den Haag. De Tweede Kamerleden Vos (Groenlinks) en ter Veer (D66) zetten tijdens een demonstratie van Compassion in World Farming als eerste hun handtekening onder de petitie tegen de legbatterij.

Mobiele tentoonstelling

Mobiele Tentoonstelling 340X227

In 1998 trok een mobiele tentoonstelling van Compassion in World Farming door Nederland. Met eigen ogen konden de bezoekers binnen in een grote vrachtwagen een echte legbatterij zien. Hierin konden de bezoekers nagemaakte, maar nauwelijks van echt te onderscheiden modellen van kippen bekijken. Drie weken lang was zij voor publiek toegankelijk. Ook konden bezoekers de petitie tegen de legbatterij ondertekenen.

‘Batterijkip’ Hetty

Batterijkip Hetty In Actie 340X227
'Batterijkip' Hetty in actie

In ruim 40 plaatsen in Nederland ging in 1999 de mascotte van Compassion in World Farming, de mensgrote 'batterijkip' Hetty, de straat op om aandacht te vragen voor de batterijkippen. Samen met vrijwilligers verzamelde Hetty duizenden handtekeningen die dagelijks naar de Minister van Landbouw en naar de Nederlandse leden van het Europees Parlement in Brussel werden gestuurd. Andere vrijwilligers verzamelden handtekeningen op hun werk, op school of in de eigen straat.

De kale legbatterij is verboden!

Op 15 juni 1999 organiseerden we, voor de ingang van het Luxemburgse gebouw waar de landbouwministers vergaderden, een kleurrijke en internationale demonstratie. De landbouwministers konden letterlijk niet meer om de campagne heen. Eenmaal binnen besloten de ministers dat er vanaf 2003 geen nieuwe kale legbatterijen meer gebouwd mogen worden en dat de laatste kale legbatterij in 2011 uit Europa verdwenen moet zijn!

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).