Zoekpictogram

Stop de zeugenkooien

2001: CIWF in actie voor het verbod op zeugenkooien
2001: CIWF in actie tegen zeugenkooien

Sinds begin 2013 is het in de EU verboden zeugen hun hele zwangerschap vast te zetten tussen stalen stangen. De dieren moeten in plaats daarvan in groepen gehouden worden. Het lijkt weinig, maar het is een hele verbetering voor het welzijn van de zeugen, waarvoor we lang actie voerden. Toch houden nog niet alle EU-landen zich aan de nieuwe regels. We voeren actie om ervoor te zorgen dat de wet zo snel mogelijk overal in Europa 100% wordt nageleefd.

Stro en staarten

Varkens zijn slimme en sociale dieren. In de kale en krappe hokken van de vee-industrie vervelen ze zich een ongeluk. Uit frustratie bijten ze zelfs in elkaars staart. Om dat tegen te gaan knippen bijna alle boeren in de EU de staart er gewoon af: zonder verdoving, als de biggen nog maar een paar dagen oud zijn. Wij voeren actie tegen de kale hokken. We willen dat alle varkens stro krijgen. Om mee te spelen, om comfortabel op te liggen en om ervoor te zorgen dat de staarten niet meer worden geknipt.

Tegen wetsovertredingen 

'Hope' in Rotterdam
'Hope' in Rotterdam

Sinds 2013 zijn alle Europese regels voor varkens volledig van kracht. Toch bleek dat jaar dat veel varkenshouders zich nog niet aan de wet hielden. Daarom voerden we opnieuw een grote campagne tegen de illegale praktijken in de varkenshouderij en verzamelden we maar liefst bijna 400.000 handtekeningen. Om aandacht te vragen voor het onnodig lijden van miljoenen varkens reisde ‘Hope’, het huizenhoge opblaasbaar varken, af naar 7 grote Europese steden. Om de campagne in Nederland te ondersteunen stuurden 1.000 Nederlanders een pakketje met stro op naar Staatssecretaris Dijksma om het belang van stro voor varkens te benadrukken. 

Biggen met ballen

Biggen met ballen

In Nederland zijn veel varkenshouders gestopt met het castreren van mannelijke biggen. Andere boeren doen dit onder verdoving. Compassion in World Farming  was de eerste organisatie in Nederland die protesteerde tegen de biggencastratie. In Europa blijven we aandringen op het beëindigen van deze wrede praktijk, waardoor jaarlijks miljoenen biggen veel pijn lijden.

Film

In 2008 en 2009 hielden we een groot undercover onderzoek. Onze onderzoekers filmden op 74 varkenshouderijen in 6 landen. De film die ze maakten laat zien dat de wet heel vaak overtreden wordt, ook in Nederland: bijna alle varkensboeren knippen de staarten en de meeste dieren leven in kale hokken.

In deze film vertelt een van de onderzoekers over het undercover-onderzoek dat we uitvoerden in de Europese varkenshouderij. Klik hier om het verslag te lezen. 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).