Zoekpictogram

Wat is het doel van deze campagne?

We willen dat de Europese wet, die bedoeld is om varkens te beschermen, overal in Europa 100% wordt nageleefd. Nu is dat nog lang niet het geval. In strijd met de wet leven miljoenen varkens op harde vloeren, in kale hokken zonder stro of strooisel. Hun staarten worden vaak standaard afgeknipt en in veel landen staan zwangere zeugen hun hele zwangerschap vast tussen stalen stangen. De wet, die deze praktijken verbiedt, is in 2003 aangenomen. De Europese varkenshouders hebben dus al meer dan 10 jaar de tijd gehad om er aan te voldoen. Het is nu de hoogste tijd dat de Europese regeringen ervoor zorgen dat alle varkenshouders zich aan de wet houden!

Waarom moeten alle varkens strooisel krijgen?

Varkens in de stal met stro

In de eerste plaats omdat de wet het voorschrijft. Daarvoor zijn natuurlijk goede redenen. Stro of strooisel is erg belangrijk voor varkens. Zij zijn slimme dieren die van nature graag hun omgeving verkennen. Met stro kunnen ze spelen, ze kunnen het eten en als er genoeg van is kunnen ze er comfortabel op liggen. Als varkens niets te doen hebben en dicht op elkaar zitten, zoals in de vee-industrie, raken ze gefrustreerd en gaan ze vaak in elkaars staart bijten. Nederlands onderzoek heeft uitgewezen dat één hand strooisel per varken per dag al voldoende is om staartbijten tegen te gaan.

Waarom worden varkensstaarten afgeknipt?

Varkenshouders zeggen meestal dat het nodig is om staartbijten tegen te gaan. Gelukkig zijn steeds meer boeren en wetenschappers ervan overtuigd dat dit geen goede aanpak is. Veel beter is varkens zo te houden dat ze zich natuurlijk kunnen gedragen en dat bijterij niet voorkomt. Het helpt enorm als de dieren stro hebben. Maar ook andere factoren zijn belangrijk, zoals meer ruimte in de stal en de mogelijkheid om naar buiten te gaan.

Komt staartknippen vaak voor?

Alle gangbare varkenshouders in Nederland knippen de staarten van biggen als die een paar dagen oud zijn. De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) schatte in 2009 dat bij 90% van alle varkens in de EU de staart geknipt wordt.

Is staartknippen dan niet verboden?

De Europese wet, die alle landen van de EU moeten overnemen, is duidelijk: het standaard afknippen van varkensstaarten is verboden. Pas als is aangetoond dat er op een varkenshouderij staartbijten voorkomt en dat andere maatregelen niet hielpen, mag het gebeuren. De meeste varkenshouders lappen deze regel aan hun laars.

Wat is de beste aanpak?

Door alle varkens stro, of vergelijkbaar natuurlijk materiaal, te geven kunnen veel problemen worden aangepakt. De dieren kunnen dan meer natuurlijk gedrag vertonen en het staartknippen kan achterwege blijven. Daarom dringen we er op aan dat alle varkens strooisel krijgen, zoals de wet voorschrijft. De regering moet er streng op toezien dat dit gebeurt en dat alle varkenshouders zich 100% aan alle wettelijke voorschriften houden.

Hoe zit het met de zeugenkooien?

Zeugenkooi

Sinds 1 januari 2013 mogen zwangere zeugen in de EU niet meer onbeperkt apart worden opgesloten in kooien. Deze zogenaamde ‘ligboxen’ zijn zo krap dat de dieren zich niet eens om kunnen draaien. Na de eerste 4 weken (in Nederland 4 dagen) van de zwangerschap moeten ze vrij, in een groep, door de stal kunnen lopen.

In Nederland houden de meeste varkenshouders zich inmiddels aan deze regel en heeft de regering harde maatregelen aangekondigd tegen achterblijvers. Veel andere landen zijn nog niet zover. De wrede ligboxen zijn er nog volop in gebruik. Met deze actie willen we bereiken dat ook die landen zo snel mogelijk de verplichte groepshuisvesting invoeren.

Gaat deze actie wel ver genoeg?

Natuurlijk vindt Compassion in World Farming dat de wet verder moet worden verbeterd. We willen bijvoorbeeld dat ook de kooien voor zeugen met biggen (“kraamboxen”) worden verboden. Het veranderen van de wet is echter ingewikkeld en vraagt veel tijd. Op korte termijn kunnen we het meeste voor de dieren bereiken door ervoor te zorgen dat de bestaande wet overal volledig wordt nageleefd.

Meer lees je op onze achtergrond pagina over varkens.


Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).