Zoekpictogram

Waarom een Europese wet voor koeien?

Melkkoe

Het Verdrag van de Europese Unie bepaalt dat de EU “bij het vaststellen van het landbouwbeleid ten volle rekening moet houden met het welzijn van dieren”. De algemene regels voor dierenbescherming in de EU doen dat onvoldoende. Daarom zijn speciale regels per diersoort nodig. Voor kippen, kalfjes en varkens zijn er – dankzij campagnes van Compassion in World Farming - al speciale wetten. Daardoor zijn bijvoorbeeld de beruchte kalverkisten verboden en wordt het gebruik van kooien voor zwangere zeugen aan banden gelegd. Voor koeien is een dergelijke wet er nog niet.

Europese regels zijn in de hele EU geldig en moeten door alle landen worden overgenomen en nageleefd. Daarom heeft de wet die we willen niet alleen voordelen voor koeien, maar ook voor boeren. Ze maakt een eind aan grote verschillen in de veehouderij tussen de verschillende landen en daarmee aan oneerlijke concurrentie.

Welke problemen zijn er?

  • Door de hoge melkgift hebben veel koeien ontstekingen aan hun uiers (mastitis). Ook een grotere vatbaarheid voor ziektes, kreupelheid en verminderde vruchtbaarheid worden daardoor veroorzaakt.
  • Veel koeien staan het hele jaar binnen. Ze grazen niet en hun voeding wordt aangevuld met granen, om de hoge melkgift mogelijk te maken. Koeien die buiten komen zijn gezonder en hebben minder kwalen aan hun poten.
  • Het komt, ook in Nederland, nog steeds voor dat koeien het hele jaar staan aangebonden. 
  • Koeien zijn vaak na drie of vier lactaties (de periode waarin een koe melk geeft) al uitgemolken en gaan dan naar de slacht.

Wat moet er in de wet komen?

We willen een wet die tenminste het volgende regelt:

  • Goede huisvesting: ruime stallen
  • Een verbod koeien permanent vast te binden
  • Goede en gezonde voeding
  • De dieren moeten in de zomer naar buiten kunnen

Wordt de melk duurder als die wet er komt?

Dat is niet nodig. Onderzoek wijst uit dat het zelfs goedkoper is koeien ’s zomers buiten te laten. Ze zijn gezonder, de vee-arts hoeft minder vaak te komen en ze leven langer.  

Meer lees je op onze achtergrond pagina voor melkkoeien. 

Bekijk de film en zie hoe blij koeien zijn als ze de wei in mogen! 

 

 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).