Zoekpictogram

Voor de productie van eieren leven in Nederland miljoenen kippen  in krappe, overvolle kooien. Dicht op elkaar gepakt staan ze hun hele leven op draadgaas, komen nooit buiten en kunnen niet scharrelen of zelfs maar met hun vleugels fladderen. Ze hebben geen enkele ruimte om kip te zijn. Verschillende landen schaffen daarom de kippenkooi af. Wij vinden dat Nederland dit voorbeeld moet volgen. Daarom voeren wij campagne voor een verbod op kippenkooien.

Mede dankzij de campagnes van CIWF is de kale legbatterij sinds 2012 verboden in de EU. Maar de iets ‘luxere’ varianten mogen nog wel. Miljoenen kippen in Nederland zitten opgesloten in zogenaamde ‘koloniekooien’ en leiden een ronduit troosteloos bestaan.

Koloniekooi

In een koloniekooi zitten tussen de 30 en 60 kippen. Elke kip heeft iets meer dan anderhalf A4’tje ruimte (900 cm2 per kip) en de kooi is uitgerust met 2 zitstokken, een plastic matje en legnest. De kooien beperken de dieren in bijna al hun natuurlijke behoeften. Er is geen ruimte om te fladderen, te scharrelen, een stofbad te nemen, een nest te bouwen of zelfs maar zich uit te rekken. Het dier ziet nooit daglicht en komt nooit buiten.  Door het gebrek aan beweging krijgen veel kippen die in kooien gehouden worden broze botten, waardoor ze makkelijk kunnen breken.

Door stress en frustratie pikken de dieren elkaar, wat kan leiden tot verlies van veren en verwondingen.

Een kip legt elke dag een ei. Als ze ongeveer 1,5 jaar oud is, begint ze minder eieren te leggen. Dan wordt ze in een krat geladen en gaat ze naar de slacht. Natuurlijkerwijs kan een kip wel 10 jaar worden.

Twee kippen kijken de lens in vanuit een koloniekooi

Kooi-eieren

In de Nederlandse supermarkten worden geen losse kooi-eieren meer verkocht. Een deel van de Nederlandse kooi-eieren wordt verkocht aan horeca, kleine (buurt)winkels en marktkramers. Ook worden eieren verwerkt in voedselproducten, zoals bakkerijproducten, maar ook in pasta, shampoo en lijm. Een deel van de Nederlandse kooi-eieren gaat naar het buitenland, onder andere naar Duitsland.

Kooien in Europa

Voor de productie van eieren leven in Europa ongeveer 180 miljoen kippen in kooien. Dit is bijna de helft van alle kippen in de Europese eierindustrie. De meerderheid zit opgesloten in zogenaamde ‘verrijkte kooien’. Deze zijn sinds 2021 verboden in Nederland. Hier hebben de dieren nog minder ruimte dan in koloniekooien.

Naast onze campagne in Nederland voeren we ook actie in Europa.  1,4 miljoen Europeanen tekenden ons Europees burgerinitiatief voor een verbod op alle kooien in de veehouderij. Ruim 170 organisaties in heel Europa steunen onze campagne End the Cage Age / Stop de kooien. Samen vroegen wij de Europese Commissie om een einde aan het gebruik van kooien voor kippen, konijnen, moedervarkens, kalfjes, kwartels, eenden en ganzen. Op 30 juni 2021 reageerde de Europese Commissie op ons burgerinitiatief en beloofde een einde te maken aan alle kooien: een historische uitspraak! Zij is voornemens de kooien vanaf 2027 geleidelijk af te schaffen.

Wat wil CIWF?

Wij vinden dat alle dieren recht hebben op een respectvolle behandeling en een goed leven met frisse buitenlucht en alle ruimte om zichzelf te zijn. Kooien horen hier niet bij. Daarom voeren wij nationaal en internationaal campagne voor een einde aan het gebruik van kooien voor kippen en alle andere dieren in de veehouderij. Wij blijven de druk opvoeren in Europa om ervoor te zorgen dat het zich aan de belofte houdt om de kooien af te schaffen.

Dat doen we via lobbywerk, (undercover)onderzoek, voorlichting en publiekscampagnes. Waar mogelijk werken wij hierbij samen met collega-organisaties. Want hoe groter onze stem, des te meer impact voor de dieren.

Wij willen:

  • een verbod op alle kippenkooien in Nederland. Kippen moeten de ruimte hebben om buiten te kunnen scharrelen.
  • een einde aan het gebruik van alle kooien in de veehouderij in Nederland en in heel Europa. Het gaat om kooien voor kippen, konijnen, moedervarkens, kalfjes, kwartels, eenden en ganzen. Voor alle dieren zijn er bovendien al betere systemen in gebruik, zoals met vrije uitloop.

Meer weten?

Kippen zijn bijzondere dieren en ze zijn veel slimmer dan veel mensen denken. Lees meer over dit prachtige dier in ’10 fascinerende feiten over de kip

Hier vind je meer informatie over onze Europese campagne tegen kooien in de veehouderij.

Lees meer

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).