Zoekpictogram

Iedereen betaalt belastinggeld. Maar wist je dat met jouw belastinggeld vee-fabrieken worden gefinancierd? Compassion in World Farming (CIWF) kan aantonen dat banken belastinggeld gebruiken om vee-fabrieken over de hele wereld te financieren.

Hoezo mijn belastinggeld?

Eén van deze banken is de EBRD (Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling), een openbare bank die gefinancierd wordt met ons belastinggeld. De EBRD claimt dat zij de grootste investeerder is in de veehouderij. En omdat er geen dierenwelzijnsregels zijn voor investeringen in de veehouderij, betalen belastingbetalers onopzettelijk mee aan de financiering van vee-fabrieken waar miljoenen dieren zeer slecht behandeld worden.

Wat doet de EBRD?

Naar schatting investeerde de EBRD tussen 2002 en 2011 ongeveer 218 miljoen euro in de veehouderij. CIWF onderzocht een aantal door de EBRD gefinancierde bedrijven en de resultaten zijn zeer schokkend: mishandeling van dieren en medewerkers, bedreiging van de lokale bevolking en vervuiling van het milieu.

Het bewijs 

Kratten met levende kippen worden de veewagen in gegooid

We filmden onlangs vreselijke dierenleed in een door de EBRD gefinancierde vee-fabriek in Turkije. Het gigabedrijf produceert meer dan 80 miljoen kippen per jaar en heeft een vergunning om dieren over de hele wereld te transporteren. De medewerkers behandelen de dieren zeer bruut. Ze stoppen de kippen in kleine kratten en vervolgens gebruiken ze de kratten met levende kippen als trap om andere kratten de veewagen in te gooien. De rivier in de buurt van de vee-fabriek is ernstig vervuild: in het water drijven lichaamsdelen van de kippen en de stank is ondraaglijk.

Let op: de beelden kunnen schokkend zijn.

Dit is geen uitzondering

Het bedrijf in Turkije is geen uitzondering. In Oekraïne spraken we met de lokale bevolking over het leven in de buurt van een door de EBRD gefinancierde vee-fabriek. We hoorden dezelfde verhalen als in Turkije: milieuvervuiling, vervuiling van het drinkwater, afschuwelijke stank afkomstig van rivieren vol met mest en slechte behandeling van medewerkers.

In een spoedvergadering met de EBRD hebben we dit aan de kaak gesteld. Men zegde te werken aan het promoten van betere dierenwelzijnsstandaarden. Maar dit is niet de oplossing. Vee-industrie kun je niet verbeteren, het is fundamenteel fout. 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).